Dec 10, 2011

kenapa perlu salahkan org len..??

Assalamualaikum
aku suka meletakkan persoalan dalam tajuk2 yg aku post.. utk korg sume berpikir.. pndpt kita lain2.. sbb tulah hebatnya ciptaan Allah.. kita xsama.. sume ada perwatakan dan pendapat yg berbeza..

ari ni aku nak berbicara ttg muhasabah diri.. kita ni slalu je lupa ttg salah diri sndr.. apa yg kita tau.. nak salahkan org len.. mmg.. satu bnda yg ssh utk kita pupuk adalah sntasa bersgka baik terhadap org len.. nilah amalan2 yg terlalu sukar utk dicungkil dalam diri kita

aku mulakan dgn situasi.. ada sorg kawan terasa dgn kawan yg len sbb x ingtkan dia sal due date assgmnt.. skrg ni.. mmg nornal bg kita utk salahkan org len.. siyes.. korg jgn nak tipu la... korg msti kecik ati sume2 kan.. nak2 kalo kawan yg slama ni sntasa ingtkan kita ttg assgmnt, then dia terlupa nak gtau.. dia lak antar sgt awal..dan kita x antr plus kena deduct markah utk carry-mark. then mula la kita mngadu kat kawan yg len.. bla2.. ungkit sume bnda.. sdgkan kawan kita lupa nak gtau kita ttg assgmnt je.. abis kita ungkit buruk kita

aku mmg marah benor dgn org cmni..
persoalan pertama.. sapa yg salah? ko atau kawan ko.. ?? tu assgmnt ko.. to ko nak org len ingtkan.. so.. sapa yg salah? ko sndr yg salah.. tu jawapan yg betul.. xperlu la nak salahkan org len.. xperlu la nak ungkit sgala bnda.. sdgkan jasa kawan kita tu bnyak.. kita duk kutuk2 lak.. aku pelik dgn org cmni.. tp manusia mmg.. mana2 pon cmtu.. korg bukan malaikat.. so.. kalo terasa dan salahkan org len.. mmg normal la..

apa yg ko kena wat.. ko sndr kena pikir. mana salah aku.. kat mana silap aku.. btol ke kawan yg salah atau ko sndr termakan pujukan syaitan.. syaitan serang kita melalui hati.. xde tmpat len dah dia nak serang kita.. sbb tu ada org tu ati dia kotor.. ada org tu ati dia bersih..

nak tau kotor atau bersih.. dua perkara basic aku gtau.. kalo korg x khusyuk dalam solat dan xberapa nak wat amalan2 sunat cam mgaji, solat sunat.. tu tndanya hati korg kotor.. as simple as dat.. aku pesan utk diri aku sndr jgk.. ada kalanya nak khusyuk dalam solat.. sgt ssh.. terpksa pahami mksud ayat2.. dan folo2 imam baca.. spy aku sntsa fokus.. tp terkdg.. ada jgk termiss ingt sana sini.. so.. ati aku sndr kotor..

cara nak sucikan ati senang.. istghfar dan taubar.. istgfar ni tuan2 ibrt clorox.. abis daki2 dia buang.. xyah sental.. kalo guna dynamo still kena sental.. kalo guna clorox.. ngan kaler2 baju abis dia sapu.. itu lah kelebihan dan kekuatan istgfar.. rajin2 la baca quran.. sbb quran itu salah satu penawar bg ati..

kalo ati korg baik.. amalan korg akan jadi baik dan korg xkan buruk sgka kat org len.. simple.. pikir la.. tujuan aku gtau bukan sbb nak luah semata2.. sbg satu prgtan buat diri aku sndr.. aku pon manusia biasa.. skurgn2nya dgn gtau org len.. kita lebih mudah ingt dan paham apa yg perlu buat sbg hamba Allah..

3 respon masam manis:

cimOt said...

sekali buruk terus ungkit segala macam...adoyaiiiii

dill said...

hmm. die tu..ce pikir sket sblm wat sesuatu

dill.

~SaL IjOu~ said...

org mcm tu selalunya byk unsur negative lam diri..kalo dia positif, dia boley pikir secara waras instead of nak salahkan org~

 

(c)2009 masam manis kehidupan. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger