Aug 22, 2011

chilled Out..!! dtg.. adeh~ *blink2*

post entry??? bulan ramadhan ni aku g bnyak abiskan masa kat dapur.. haha.. mcm anak pmpn je kan.. ehem3.. aku llki ok.. tp nak cter nih.. bukan pe.. kat umah aku bukan cam kbnykan umah.. sbbnya.. llki atau pmpn sama jek.. xde pepatah dapur dan kemas umah hnya utk pmpn.. meh aku bg jadual aku stiap ari.... haha.. kalo aku gtau.. t org gtau aku kerek.. tp nak mnjawab persoalan lah kan kat mana aku mnghilang..


PAGI


aku bngun seawal 3.30 am stiap ari.. *bla3* dalam masa stgh jam... pastu aku akan ke dapur.. bese dalam jam 4.15 am.. tyme ni aku bese akan teman mak aku kat dapur.. tolong apa yg patut,, akak aku jgk bngun tyme ni tolong mak aku bercyap2 utk sahur.. dalam jam 5 am, kitorg sahur.. sahur seelok2nya dilewatkan. tol x??? pas makan.. aku lepak2 kat dapur ngan fmly.. bncang masalah fmly.. apa saja yg terlintas.. mmg kitorg akan bncang dan hnya hal fmly saja.. hal2 len terlalu jarang dibncangkan.

pagi dalam jam 9 pagi dan ke atas.. tyme ni tyme kemas umah.. apa saja perlu dilakukan sblm mak ayah aku balik umah.. perkara wajib hari2.

  1. kemas tmpat tdo aku
  2. kemas tmpat tdo adik2 bongsu
  3. sapu lntai sluruh rumah
  4. lap lntai
  5. basuh tiles kat dapur means blkg umah
  6. basuh baju
  7. jemur baju

tgh hari bese mmg duk saja je tau.. sbb waktu ni istirehat.. mklumlah.. skrg kat sini musim panas.. fuhhh..

PTG

tyme ni duk kat dapur la beb.. rehat2 smbil tolong apa yg patut.. smlm kitorg wat sambal petai ngan kuih popia.. saja jelah.. alang2 da ramai.. saling2 bntu apa yg patut.. pulak tu skrg bnyak akak dan adik aku yg masak kat umah.. mak skdr bntu apa yg patut.. then tyme nilah kitorg berkumpul adik beradik buat keje ramai2... saja.. memeriahkan suasana.. sampailah berbuka kitorg duk kat dapur..ada yg pergi tgok tv.. cter NIKITA.. feveret akak aku. aku lak suka lepak ngan mak.. then kalo aku nak kuar.. hello je kawan2.. trus kuar.. mklumlah.. skrg telekom kan free.. col jelah..

MLM

tyme ni kitorg ramai2 bercyap nak mnd.. masing2 sibuk nak mnd dan solat.. aku bese solat dulu.. dalam jam 8.15 pm baru aku mndi.. then tyme ni sibuk jgk lah.. bercyap2.. g masjid.. kalo yg llki.. mmg tyap2 mlm g masjid.. yg pmpn ada pergi.. dan jarang x pergi.. mklumlah.. kadang2 adik2 kecik xnak g masjid.. nak maen ngan kawan2 kat umah.. so.. terpaksa kakak aku teman kan dorg.. g masjid.. balik2 da 10 lebey.. tyme ni manalah ada masa nak on9.. pakat masuk bilik atau tgok tv,,, letih.. adeh. bgtulah... bukan sbb xnak on9.. tp masa bnyak dihabiskan bersama fmly..




so.. kalo aku xpost entry.. mknanya aku mmg xde masa.. sahkan nak update blog.. fesbuk. baca komik on9 pon jarang2.. dan jgk pesanan utk korg.. ni bulan ramadhan.. amiklah peluang beribadat k.. kurg2 korg boleh mngaji tiap2 hari.. dan lakukan solat2 extra.. buat secara istiqomah.. sedikit pon mmadai asalkan berterusan.. bnyak2 beribadat lg elok.. apa yg kita pentingkan bukan kuantiti tp adalah kualiti.. sbb apa yg disoal nnt bukan kuantiti.. tp kualiti ibdt yg kita lakukan.. insyaalah..

JADIKAN HARI INI LEBIH BAIK DARI SEMALAM DAN HARI ESOK LEBIH BAIK DARI HARI INI..





9 respon masam manis:

Cik Bell said...

wah..rajinnya dia..nie yg tergoda nie..haha ;p

chiLl Out...!! said...

hah.. haha.. jgn3.. act saya xsuka blogwalking pon.. sbb tu org xkenal cam chilled tuh.. da jd jenis sy xsuka on9..huk3. ish3..

Lea IsNaw! said...

chilled dgn chilled out org beza ke?

LiFe KaMi said...

busy yer,sama le kiter banyak benda lain nak kena buat,blogging ni hanya hobi di waktu lapang..
semoga kamu begembira brsama keluarga tersayang..

chiLleD...!! said...

lea is nawi
aah..dua orang yang berbea..chill out tu penyebok jer..kih3

chiLleD...!! said...

chill out, ko dh buat entry yang jtuhkan saham gue nih..hehehe

chiLl Out...!! said...

hyep3!! yang pentg family sntiasa hepi dgn kehadiran kita.. cewah..hehe

cimOt said...

tuu diaaaaaa chill out is coming out!!!hahaha
perghhhhhh..rajen cik abe si chilled ni..bagus2!!

chiLleD...!! said...

cimot
err..gulp..cik abe?kui3..

 

(c)2009 masam manis kehidupan. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger