Nov 20, 2011

Assalamualaikum......
ceh.. lama x post entry.. mklumlah.. tersgt bz ngan final year project..heeee
so.. smlm ada Ceramah Ustaz Azhar Idrus di permatang pauh..
Ari ada jgk.. ceramah di masjid negeri..
pglaman pertama mnjejakkan kaki ke ceramah tersebut.. 

pertama: sesak.. jemmmm.. tu yg xbes..haha.. but ok la. dari tgok utube je.. nak jgk tgok secara live.. siyes mmg ramai.. tyme tu ujan.. so.. ada org solat tgh hujan sbb xmuat surau tuh.. ada yg kena bergnti2 solat. cehh.. tp ari ni xsempat nak g kat msjid negeri.. ceramah kedua ustaz..

hah, teringt sal semalam..ayat yg paling bes smlm "shja aku terima nikahnya, dgn pmpn yg bakal mnghabiskan harta2 aku"

kalo tgok muka2 pmpn tyme tuh.. mmg macam ayam berak kapur.. yes.. xleh ckp tidak pada knytaan..
mmg natijahnya llki keje dan pmpn kena abiskan.. tu adalah konsep islam.. kalo x, llki kumpul2 duit.. bertimbun2 tp xde sapa yg abiskan.. kan Allah buat tu cntik.. cari2 dan abiskan hrta..haha.. tp dgn cara mana berbelanja itu, itu adalah mnjadi persoalan dan pertnyaan di akhirat kelak.

pmpn selalu bertnya dan bertnya "nape aku dapat sikit dalam pembhgian hrta pusaka, nape pmpn kena kawen 1, tp llki 4".. ini adalah hasutan halus dari puak2 kafir lknatullah yg mmnta kesamarataan dari segi gender dimulai dgn pemerintahan turki di bawah Kamal Antartuk, seorg pemerintah yg diazab ketika di dunia lg.. ikuti kisahnya spy kita insaf akan hukum Allah.

JGN SSEKALI BERKATA TIDAK ADIL kerana HUKUMANNYA DIRECT.... JATUH AKIDAH
dan ayat2 yg simple.. sperti "esok2 kalo anak2 da keje tinggi2, senang dah hidup dan masa depan"
terus jatuh akidah.. see.. ayat yg sebegini simple, nilai kebergntungan terhdp manusia semata2, akidah terhumban ke dalam longkang. nilah perlu kita2 g ceramah2. spy kita sntsa muhasabah diri.
pasal pmpn.. act mreka sgt beruntung,llki bila dapat wang, itu utk mak ayah dia, mk ayah isteri dan isteri, tidak ada satu utk dia..  tp isteri.. dapat duit tuh.. tu utk dia seorg..dan duit suami utk dia, duit dia pon utk dia, dan sume suami sediakan... kenapa ini x dipersoalkan??????

kalo isteri nak kawen 4, dipersilakan.. tp dgn siapa nak bin kan nnt? Allah itu Maha Adil.. Dia yg ciptakan kita, Dia ciptakan peraturan utk kita.. ikut saja tnpa bnyak soal

kalo org tu kata "aku ilmu bnyak dah".. itu tndanya kita sgt jahil.. 
sbb Imam Syafie pernah berkata "semakin bnyak ilmu yg aku tuntut, semakin aku merasa jahil dalam ilmuMu"
sedikit ilmu yg mmpu dikongsi.. mudah mudahan kita semua bertkwa..


6 respon masam manis:

~SaL IjOu~ said...

ilmu xkan habis dituntut..pembelajaran sepanjang hayat~ =)

RuMaH TuA said...

Tingkatkan iman & amal...
Apa yg baik sama2 kita ambil iktibar amal dan sampaikan~~~~

"Senyum selalu"

L said...

sokong.. huhu

jom baca kejap..=0
http://lolz-l.blogspot.com/2011/11/belajar-dari-alam.html

cimOt said...

siyes aku nak sgt denga talk dr UAI..ritu dye dtg UIA tp aku plak out station..huhuhuhu..melepasssss..

ShahzCudin said...

ust azhar ade dtg melaka hrtu tp xdpt pegi..rasa rugi...

ape pun tq sbb kongsi sket ilmu yg disampaikan ust azhar tu..

ctk said...

ustaz azhar mmg bes!..hehe

pandai2 lah cari harta sndiri lau xnk sush..huhu

 

(c)2009 masam manis kehidupan. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger