Jun 12, 2011

suatu nasihat

aku heran btol ngan kbyakan org trutama kaum2 pmpn.. maaf ye.. tp bukan sume, cma kbnyakan.. aku heran bukan pe.. kalo tegur sket je, trus nak mlenting.. marah2 sbb ada org tgur

aku baca dalam suatu blog.. bnyak blog jgk lah kan.. kalo bab tgur mngur je, msti ayat yg sama dorg kuarkan


"AKU PANTANG BTOL LA KALO ORG TGUR, JGN GUNAKAN AYAT KITA NI SESAMA ISLAM, SBB AKU XSUKA, JGN JAGA TEPI KAIN AKU LEH X, AKU TETAP AKU, DAN KO BUAT KEJE KO, JGN SIBUK TTG HAL AKU"

sedar atau x? xkira llki atau pmpn.. kalo org tgur kita tuh.. ada 3 bnda kita kena pk.,.

  1. org tu sygkan kita..xnak kita terjerumus jauh dgn silap2 yg telah kita buat
  2. sbb islam mudah.. amal makruf nahi mungkar
  3. kita kena pupuk balik apa yg dituntut oleh nabi kita, Nabi Muhammad SAW

apa la.. sket2 nak mlenting.. kalo guna ayt yg btol pon marah. cth:

"minah, aku tgok ko cntik sgt kalo labuhkan lengan baju tuh, mmg cntik sbb ssuai dgn gaya ko tau, fuh.. cun pnya kalo ko wat cmtu"

minah pon jawab "ek? ye ke? kalo cmtu aku labuhkan la ye"

tp bila dalam fb, minah pon post status "LANTAK AKU LA NAK LABUH KE X NAK.. KO SIBUK PE, AKU TAU KO ITAM, AKU PUTIH, EK ELEH, CAKAP JELAH JELES, AKU SAJA JE TURUNKAN LENGAN BAJU SBB XNAK GADUH NGAN KO, ATI AKU SAKIT TAU X!!"

skrg?? ko post dalam fb, nak suh org sume tau ko nympah ngan kawan ko.. bukan kah ko tau, dia tgur tu sbb dia berniat baik, malah dia puji lg spy ko xterasa.. tp ko post status, spy sume org tnya "nape minah, nape? sapa yg kurang ajar ngan ko tuh"

so, dari situ lah timbul nya perasaan luah meluah.. dari ko dua org je tau ttg hal ni, sampai sume org tau ko nyampah ngan kawan ko..

tu contoh la kan.. apa slhnya kita mnrima bek.. kalo llki lak bab solat.. yg ni sama je pmpn llki, pmpn bnyak leh tgur.. tp kalo bab llki. mmg kalo tgur solat, pose atau bab2 agama trus je nek darah.. padahal org tu tgur ngan ok pe.. xde mslh lgsg..

"man, aku tgok da lama dah ko xsolat, pe kata kita solat sama2 nak x.? alang2 aku pon nak solat jgk nih, jom man"

man pon jawab "arghh.. kubor masing2, macam la ko bek sgt nak tgur org len, pergi mmpus r. macam la ko leh masuk syurga pon kalo solt"


ileks r brader.. ada org tgur pnya lah bek cmtu pon ko siap leh hina2 lg.. trima jelah.. skdr snyum pon da ok. ni idak, trus nak mnyumpah seranah..

apa2 pon.. kalo ada org mnegur.. ada beknya kita pk.. mana yg baik kita ikut.. mana yg buruk kita tnggalkan.. sbb ramai org ikhlas nak mngur kita sbb xnak kita ulang kesilapan yg telah kita wat..

jgn cepat mlenting ok!!!

3 respon masam manis:

jeBateja said...

waka...waka.....mmg pelik dunia ni erk...tegur salah...tak tegur salah....

den nyampah tul kalau status org kat FB mcm tu...satu lagik ayat tergantung....dan satu lagik duk citer kekurangan pasangan....mcm hampes....adik den pernah buat.....kaw2 den belasah.....ahakz

LiFe KaMi said...

kalau teguran perkara yang memberi kebaikkan pada kita elokla kita terima dgn hati terbuka,
yg kuat melenting ni mmg hati dia tertutup tak suka org tegur dia, lama2 nanti dia juga yg susah, at least kita da tegur kan..

cimOt said...

yuppp..setuju..org tegur kerna sayang..

 

(c)2009 masam manis kehidupan. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger