Oct 30, 2010

benang ajaib

salam sume
yeay
ak dh hbis exam
tggu msa nk blik umah jer
paper ak stu je sem ni
rujuk sini

anda pula bagaimana??
msih tertekan ngn study week n exam??
pnh tk korg trfkir nk skip jer msa2 y mmbzikn n hri y mmbri tekann y tggi tu???
ak pnh jer
tmbh2 bile tibe tyme2 klimaks
di mana msa 24jam adlh tdk mncukupi
ase cm nk potg jer hri2 tersebut n skip kpda hri y strusnye
xphm???
mcm ni lah
ibrat segulung filem
kita xnk shoot y xmnrik tu, so kita potong bhagian y kita xnk tu
mcm tu lah




ok
ak da stu cerita mnrik
crita ni dismpaikn msa ak tgh mrungut nk potong jer hri y ak xska tu
cerita ni cerita motivasi
dsmpaikn olh seorg kaunselor
personally

cerita bermula

stu ktika dhulu
ada seorg budak lelaki yang malas
sering dimarahi ibunya, guru2nya
dn dia tk suka keadaan tu
satu hari dia berjumpa ngn seorg nenek
nenek tersebut telah mmbrinya segulung benang
benang itu adalah benang ajaib
pesan nenek tersebut
jika budak lelaki itu ingin melngkau msa, dia hnya perlu menarik benang tersebut
tetapi msa y telah dilangkau tidak boleh dikemblikn
maka, seronoklah dia
apabila ibunya membebel, dia menarik benang tersebut
so, msa y berlalu dengn pntas
dia tidak sempat dimarahi
begitulah hari2nya berlalu
*sonokkn kalu dpt benang ni*

tp thukh korg apa y terjadi??
cuba teka
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
usianya juga turut pantas berlalu sbgaimna msa y dilangkau
mksudnya, dia pon ceptlh jdik tua
nyesal pon dh xde gna
sbb msa y telah dilgkau xdpt dikembalikn
akhirnya, budak lelaki td y kini telh tua hnya dudukk dikerusi di anjung rumahnya
merenung msa lalunya

so, korg nk tk benang ajaib ni??
sape nk agkat tgn..hehe

moralnya, hadapilah sumenya dengan tabah ngn tenang
dibuatnya kita tarik benang tu tuk dua hri
then dua hri lepas tu adlh ajal kita
sggupkh kita??
nk kembali msa lampau dh xbolh
bersyukurlah dengan pe y ada
sesungguhnya disebalik kepahitan itu tersembunyi kemanisan yang nyata
susah2 dahulu, senang2 kemudian
tk rugi hadapi sume y susah itu sbb kita akn dpt kesenangan
tiada kejayaan semanis madu tanpa usaha sepahit hempedu



akhir kata..GOOD LUCK TO UOLS..hadapi exam ngn senyuman...





pstt:ak xreti bercerita ni..maaflah law cm nth pape..he

4 respon masam manis:

chiLl Out...!! said...

hoho.. aku lah budak llki tersebut..haha..

chiLleD...!! said...

ada plak cmtu...kaunselor tu xde sbut pon nma awk..=P

ain fathihah said...

wow, menarik.

insaf dah. hehe. saya selalu rasa nak cepat2 habis belajar. penat ngadap keja.

chiLleD...!! said...

bgus r cmtu..mslhnye y tukang citer ni xinsaf2 ag..hu3...cnner ni??saye nk benang ajaib tp xnk msa brllu ngn pnts..=)

 

(c)2009 masam manis kehidupan. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger