Jul 16, 2010

Siapa Kata Melayu Tak Makan Babi?


Semua ingredients untuk sausage diblend bersama pork fat untuk membuat sausage itu firm dan tak mudah break. Jadi kalau sausage itu Chicken or beef still contain pork.

Bab cite fasal makan daging babi ni aku pun nak cite sikit la. kawan aku sendiri yg cite pengalaman dia ni.tiap2 mlm lepas habis keje dia selalu lepas kat kawasan gerai makan.

Dia ngan bf dia la suka sangat makan mee kari. tokey nya cina pekerja nya indon. dia pun tak kesah le. satu mlm dia blk keje lambat, nak makan punya fasal pegi la jgk kat kedai tu.

nasib baik le tokey tu reserved utk dia ngan bf nya tu. sambil makan tokey tu pun mencuci periuk belanga nya.

nak jadi kan cite dia lak nak cari air basuh tangan. Nampak le tulang yg keluar dr periuk nya dia pun tanya."Eh pakai tulang ke masak kari, u kan tak makan daging.

" ooo

ini bukan lembu ini pork maa baru sedap sikit masak kari, tak taruk tak sedap maa."

uweeek dia pun muntah keluar semua isi perut. Kata kawan aku rasanya nak minum air tanah jek nak samak peruk dia. Nak wat mcm mn selama ni dah bergelen dia makan kari tu dah masuk dlm perut dia dah jd darah daging. pendek cite nya lepas tu dia sebar kan hal yg jd kat dia kat semua org yg dia kenal. lepas tu cina tu bungkus tak tau pindah mn gerainya.

Moralnya: Jgn makan kat kedai cina walaupun staff nya indon atau pun ada logo halal. ni semuanya nak menjahanam kan kita.

MINTAK TOLONG SEMUA KAWAN-KAWAN BACA NI SAMPAI HABIS

Kes macam ni bukan kes baru. Memang betul cakap Cina tu! daging ayam dan lembu tak cukup lemak untuk membentuk apa-apa shape. Jika sebarang proses tidak menggunakan lemak ****, ia senang pecah.

Berdasarkan pengalaman saya dalam industri memproses makanan, boleh dikatakan semua product dari oversea yg bertanda halal sebenarnya tidak halal.

Bagi mereka haram itu pork iaitu daging **** manakala pork product yg lain seperti lard (minyak ****), pork fat(lemak ****), ham(ini asal nama hamburger) dan bacon (hirisan nipis daging **** yg biasa serve during breakfast), pork instestine(perut ****) dll tidak apa bagi Muslim.

Saya pernah bekerja di Shangri-laHotelKL, di situ terdapat satu BUTCHER Dept....

1. Semua jenis sausage menggunakan pork casing. Pork casing adalah saluran usus yg digunakan sebagai kulit sausage.

Semua ingredients untuk sausage diblend bersama pork fat untuk membuat sausage itu firm dan tak mudah break. Jadi kalau sausage itu Chicken or beef still contain pork.

2. Pork fat juga digunakan dalam proses membuat turkey roll, chicken roll, meatloft, pastrami dan salami. Benda ni semua boleh didapati di supermarket dan digunakan secara meluas sebagai toping PIZZA.

3... Bagi sesiapa yg suka makan buffet.. cold cuts yg disusun lawa-lawa pada buffet table seperti Terrine dan Pate pun ada lemak ****.

Menyentuh sedikit aktiviti kaum Cina , saya ada satu kisah yang menarik untuk diceritakan.

Salah seorang kawan telah menceritakan kepada saya ini, Bapanya adalah seorang pekerja TNB bahagian pembaik pulih bekalan elektrik.

Pada satu hari bapanya bertugas membetulkan bekalan elektirk di kawasan Jenjarum Banting. Semasa pekerja-pekerja lain sedang melakukan kerja-kerja pembaikan pulih bekalan, beliau telah merayau-rayau di kawasan sekitar.

Setiap pekerja pembaiki pulih bekalan TNB mempunyai kebenaran memasuki kawasan yang melibatkan penggunaan elektrik, jadi secara tidak sengaja beliau telah memasuki sebuah kilang memproses makanan, dilihatnya daging-daging ayam berlongok-longok. Kemudian daging-daging **** berlongok-longok disebelahan.... Rupa-rupanya kilang tersebut membuat burger dan daging- daging ayam dan **** tersebut dicampur dan digaul bersama kemudian dijadikan burger..

Beliau telah bertanya kepada tokeh tersebut mengapa dicampurkan daging **** dengan daging ayam! Tokeh tersebut berkata kalau tak campur burger yang hendak dibuat susah untuk melekat dan dibentuk. Dengan mencampurkan daging ayam dan **** burger mudah dibentuk. Katanya lagi, burger ini tidak dijual terus kepada orang Melayu. Tapi jika mana-mana supplier yang tak cukup stok akan ambil burger daripada kilang tersebut.

Lu ingat itu supplier cukup ka u ntuk supply satu Malaysia (Tak tahu supplier mana yang ambil dari dia). Tokeh tersebut siap kata "SIAPA KATA MELAYU TAK MAKAN ****", menyirap darah bapanya

Balik tu dia buat aduan di JAIS. Bila JAIS buat serbuan tak ada apa-apa yang jumpa, kilang tersebut pun takde. Mungkin dah pindah bila menyedari ada orang melayu dah tahu aktiviti beliau.

P/S: Siapa yang suka makan burger tu berhati-hatilah mungkin ada yang bercampur dengan daging ****.

Patut lah bila kes JE timbul rupanya berjuta-juta **** ada kat Malaysia . Purata satu hari **** dikeluarkan dari ladang ternakan beratus ribu. Yang peliknya takan beratus ribu **** ini dilantak oleh orang Cina saja. Mungkin sebahagian darinya dibuat bahan makanan yang lain, lepas tu bagi orang Melayu makan. Yang peliknya lagi kebanyakan yang jual burger tu orang Melayu.


psst: aku rasa aku pon da makan babi kot... cred to selatan online..

9 respon masam manis:

chiLleD...!! said...

masyaAllah..mcm tu skali rupanya strategy org bukn islam..mknan akn jd drh dging..dn mknan jgklah memainkn prnan pnting dlm mmbntuk minda kita..kalo xjg pmknan, mka rosklah minda kita.

chiLl Out...!! said...

aah..btol2..stju tu tau....nak2 pizza..terkezut mak nenek la tau..mklumlah.. kita kan mkn bnda2 cmtu..means kita mkn babi la kan..huu

chiLleD...!! said...

huhu..nk kna samak lh ni yer..

chiLl Out...!! said...

hehehe..xla smpai samak.. tp len kali kita kenalah ati2 kan... then cuba baca bahagian pengguna pulau pinang.. kat situ bnyak mklumat tau ttg mknn yg xleh kita mkn..

chiLleD...!! said...

lpas ni nk mkn pe??sume xleh mkn..mkn nc putih j lh..

chiLl Out...!! said...

hahahaha..beli yang basmati... panjang... hehe..xde kolestrol.. then sgt baik utk ksihatan cuma terlalu mahal..tu jelah..hehe

chiLleD...!! said...

hohoho..law byk duit xpe lh..he

wan said...

radix pizza? cam ne tu? :)

chiLleD...!! said...

mybe radix pizza mggunkn brg halal..diorg kn dh kuarkn diorg py produk sndri..pe ke mende nmanye..halalgel kn?

 

(c)2009 masam manis kehidupan. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger